Intressanta frågan om Thaimassage

Under tiden som Nunti Thaimassage & Shop har varit öppen vill tacka alla som sätter sin tillit till att Nunti får ge er hälsovård, avkoppling eller behandling. Och jag fått intressanta frågor som jag publicerar här, om det är någon som har liknande funderingar.

1. Ska du stå med dina fötter på min rygg?

Nuntis svar är Nej, det gör inte jag.

Även om Thaimassage anses vara en av de bästa metoder att ge avkoppling är det synd att det ändå finns många som är osäkra att prova på grund av att de tror att man står på deras rygg. Men hur som helst är det förståeligt eftersom att stå på ryggen kan orsaka skada.

Olika studior har olika massagestilar. NI som har fått ryggen trampad har nog besökt en studio som fortfarande har gammal massagestil. En studio som vill förbättra behandlingen ger massörerna en modern och vetenskaplig utbildning och kommer att vara försiktig med detta och speciellt med människor utanför Thailand.

Ett tips för er som känner oro är att fråga och säga till. En massör vill att kunderna ska vara nöjda och ge kunden vad den vill ha – bekvämlighet och avkoppling i stället för rädsla.

2. Gör Thaimassage ont?

Svaret på den frågan gäller för NuntiThaiShop men kan även gälla för andra Thaistudios – Nej och KanskeDet beror på syftet med massagen – avkopplings- eller behandlingsmassage(Men hur som helst skall det inte kännas som tortyr eller framkalla stress utan kanske “skönt-ont”!!).

  • Nuntis avkopplingmassage; Kroppsmassage, Oljemassage och fotmassage. Massagen syftar till att vara skön och avkopplande.
  • Behandlingmassage;  “Behandling” innebär att man vill lindra smärta. Principen för massagen, typ Thaimassage, är att t ex. trycka, dra, böja, sträcka eller massera för att kroppen skall bli avslappnad och gå tillbaka till det ”normala” stadiet. Och naturligtvis, när det påverkar muskelsammandragning och ger lite smärta så påverkar det säkert också sinnet. Mer eller mindre beroende på svårighetsgraden av symtomen. 

Mycket är beroende av musklernas naturliga reaktioner. När man känner sig t.e.x. öm, rädd eller stressad så reagerar muskler genom att dra ihop sig. Och ibland händer det utan att man känner något. Så om en massage gör ont kan det skapa rädsla och stress och orsaka muskelsammandragning istället för att vara avslappnade, tvärtemot syftet med massage.

Därför fokuserar Nunti inte på massage som orsakar smärta. Massagen ligger på en nivå som är ”lagom” och som du orkar med. Och vid en upprepning om 10 sekunder blir musklerna avslappnade  utan att det gör så ont.

Tips för dig som känner dig orolig inför en avslappnings-, olje -eller aromamassage, eller om du vill ha behandlingsmassage – tala om hur det känns under massagen så anpassas den efter dina önskemål.

3. Varför får personer olika erfarenhet av Thaimassage?

Varför blir en del imponerande på Thaimassage och använder dem som en del av sin sjukvård? Varför blir några rädda för Thaimassage och vill inte ha den igen? Orsaken till olika upplevelser kan vara;

1. Muskelsammandragning. När en muskel som är stel och spänd massseras så kommer det trycket på muskeln öka muskelsammandragningen vilket påverkar kundens känsla. Om någon inte förstår det sambandet tror man att Thaimassage gör ”ont”.

2. Skillnader av tålamod och känslighet. Varje individ är olika känslig för beröring och tryck. Även om en massör masserar med samma tryck kan man uppleva det olika.

3. Massörens erfarenhet. Om någon får massage av en oerfaren massör kan det bli fel även vid avkopplingsmassage.

4. Missförstånd  En massör som använder en gammal massage arbetar med uppfattningen att ju mer kraft som används desto snabbare försvinner spänningar i muskler och säger därför till kunden att ha tålamod. Hen kanske även står på ryggen för att öka trycket. Om kunden tror att Thaimassage skall göra ont och därför visar tålamod mot smärtan, får hen en felaktig uppfattning om hur Thaimassage är.

5. Kommunikation. Thaimassage är vetenskap i kombination med konst, tillämpad av massörer med olika känsla. Så en erfaren massör är mer känslig och tittar efter tecken i kundens ansikte eller ställer kontrollfrågor. Om du inte visar några tecken på att ha ont eller inte talar om ifall det gör ont, är det svårt för massören att veta vilket tryck hen kan använda och det finns risk att massören använder för mycket (eller för lite) kraft under hela massagen.

Egentligen är den troligaste orsaken brist på kommunikation och i synnerhet när det handlar om språk.  Så ett tips är att tala om ifall du känner smärta, stress, rädsla eller inte känner något alls. Detta kan göra att alla kan tycka om och få nytta av Thaimassage.

4. Vad är Thaimassage? Varför anses Thaimassage vara en av världens bästa metoder för att ge avkoppling?

Hälsovård genom muskelavslappning finns på en mängd olika sätt, och en av de bästa är Thaimassage.

Undrar du varför?
Principen med Thaimassage är att öka flexibiliteten och minska spänningar i muskler, senor och fascia (håller muskler och muskelgrupper på plats under muskelkontraktion) genom tryck och massage enligt traditionell teknik. Detta genom att massera, knacka, klämma, böja, gnugga, vrida, trycka m.m., beroende på typ av massage. Det är syftet med massagen som avgör vilken typ som passar bäst; kroppsmassage, oljemassage, terapeutisk massage, fotmassage, bantningsmassage, kroppsskrubb och så vidare.

Eftersom den upplevts som avslappnande och behaglig av Thailändare har Thaimassage använts som ett behandlingsalternativ sedan urminnes tider. Och eftersom Thailand är ett turistland med många turister från runt om i världen har Thaimassage provats av många och blivit omtyckt i större utstäckning. Och när Thaimassage blivit mer känd har den utvecklats genom att påverka kundens alla de 5 sinnena; Synen genom en rofylld inredning, smaken genom att servera hälsosamma drycker som te, lukten genom dofter som framkallar djup avslappning, hörseln genom t ex musik för att ta bort störande ljud och känsel genom själva massagen. Så därför är Thaimassage en vetenskap som ger en direkt effekt på kroppen men det är också konst som bidrar till att man känner sig avslappnad i själen.

(Avkopplingsmassage t ex kroppmassage, fotmassage, oljemassage påverkar både kroppen och själen. Behandlingsmassage påverkar mest kroppen, beroende på hur ont man har).

Thaimassage har också en fördel som ibland glöms bort. Thaimassage är ett fantastiskt naturligt sätt att behandla om det tillämpas med rätt balans mellan vetenskap och konst, anpassad för att passa varje kunds olika behov.

5. Fakta om Thaimassage och ”happy ending” – och hur det känns att få frågan..

Sedan länge har det faktiskt funnits penismassage men det är inte en del av Thaimassage. Och tyvärr har den fina thailändska kulturen kommit att sammankopplas med sexuella tjänster, s k ”happy ending”. Jag kommer inte göra en fördjupad analys av hur ”happy ending” blivit förknippat med Thaimassage men jag tror att det är troligt att detta började vid turistmål för utlänningar i Thailand eftersom där var Thaimassage mer okänt.

Funderingar kring Thailand, massage och ”happy ending”.
Detta är bara min egen teori. Jag tror det berodde på försäljningen till utlänningar i Thailand där de flesta affärerna är belägna i turistmål för (manliga) utlänningar, och inte för thailändare och kvinnor. I Thailand är prostitution olagligt men trots det kan man hitta det nästan överallt – på restauranger, barer, massageparlörer eller spa (fast inte öppet), så thailändare vet vart de ska gå och blandar inte ihop Thailand massage och sexuella tjänster.   

I Thailand är det ganska tydligt vilken Thaimassage affär som har ”happy ending” eller andra affärer som har sexuella tjänster, för det burkar finnas lättklädda kvinnor som välkomnar in i butiken.

Hitta ny affär som inte visar “Sexuella tjänster” öppet
Det är inte möjligt att dra slutsatsen att stort utbud ökar efterfrågan eller att stor efterfrågan gör att utbudet ökar. Nyligen (13 Jan 2015) upptäcktes en nya affär, med bastu och gym, som också i hemlighet erbjöd sexuella tjänster. Kunderna är thailändska affärsman och överklass. (Läs mer på nyheten)

 

Hur känner en massör inför ”happy ending”?
”Gör du mer än Thaimassage massage? Kan du hjälpa mig? Kan du massera nära mitt kön?” Det är frågor som egentligen efterfrågar sexuella tjänster. Och när jag får frågan blir det kaos i min hjärna: 

som människa – Jag förstår att en del människor (speciellt män) när de känner  sig bekväma och blir avslappnade, kan känna lustkänslor. Men jag förstår inte att man inte kan skilja på massage och sex!!

som konsument – genom berättelser från dem som fått en felaktig erfarenhet, genom tidningar eller tv-nyheter/program förstår jag varför en del människor tror att Thaimassage kan fås med ”happy ending”. Därför går man ut och frågar. Men man måste veta att det man hört talas om inte är äkta Thaimassage!

som kvinna – det är som att jag blir våldtagen! Vet inte hur jag bättre kan beskriva känslan. Tänk om du blir köpt för pengar, att göra något som inte är dig själv utan något du hatar! som thailändare – jag undrar om det är thailändska, Thaimassage eller båda som förolämpas. Jag känner mig ledsen att den fina kulturen blir förstörd av en grupp människor.

Några vänner rådde mig att hitta ett annat ord istället för “Thaimassage” så att folk inte skulle tro att jag hade Thaimassage med ”happy ending”. Tack för omtanken men jag har valt att kalla det “Thaimassage”. Och jag tycker att det är ”Massage med happy ending” som bör skaffa eget namn så folk inte missförstår!”

Jag kan inte berätta för alla om de missuppfattningar som finns kring Thaimassage men åtminstone mina kunder och du som har läst denna artikel förstår. Och även om det, varje gång jag får frågan, känns som ett kraftigt slag i ansiktet känner jag mig tillfreds med svaret som en thaimassör “NuntiThaimassage är en av många affärer/massörer som älskar, vårdar och upprätthåller vår fina äkta Thaimassage”!!

6. Kan oljemassage vara behandling?

Är inte Oljemassage bara för avkoppling, frågar en kund, som har fått behandling med thaitraditionell massage (massage med zonterapi) för sin kroniska muskelsmärta, när jag rekommenderar hen prova oljemassage.

Vid Oljemassage gnider massören musklerna (massören lyfter inte händerna). Det kan vara skönt när man vill ha avkopplingsmassage men kan också ge en bra och skön behandling. Det beror på vad man vill och hur massören gör. Det är bra behandling att först ta thaitraditionell massage, som mjukar upp musklerna, innan man tar oljemassage, som stimulerar blodkärlen.