”Man ser spöken”
Novell – Två kulturer Två länder (del 6)

Den lätta vinden som får löven att vinka i den ljusorangea kvällssolen och ljudet av fåglar som låter som ett glatt och vänligt samtal medan de flyger, gör att Mali känner sig lugn och fridfull när hon sitter nöjd på en bänk vid en lite stuga framför huset. Den svala brisen, de söta fågelsångerna och den vackra stämningsfulla himlen, allt blir en perfekt kombination likt fin musik i en fantastisk konsert. Det är en, av naturen, fulländad himmel som man ofta bara ser på landsbygden. Det här är första gången som Mali kommer hem till Thailand efter skilsmässan 2 år tidigare. Oavsett var hon bor, hur länge och hur långt borta, ligger den här platsen alltid närmast hjärtat. Födelseorten gör att det känns som hon återkommit och sitter på sin plats igen. Hon sitter med en känsla som verkar bekant. Bybor på motorcyklar som återvänder hem från jobb på fälten hörs ibland men detta kan inte störa tankarna om hennes barndom som sakta spelas upp såsom en film i hennes minne….

Hemmafruarna i byn hjälper varandra att mala ris i en stor trämortel. Bredvid står en liten flicka och tittar noggrant på vad som händer. Av tradition, när det är dags att fira något, tar byborna med sig sitt ris och samlar ihop allt för att mala det till mjöl, som delas upp igen när det är klart. Det är en process som man idag bara kan se på museet eller i minnet. Mali som ser allt genom den lilla flickans ögon betraktar människorna och omgivningen med värme och nostalgi. Bilden är fortfarande ganska tydlig även om det gått ett dussintals år. Huset är byggt på höga pelare vilket låter vinden gör det luftigt och skönt därunder och fruktträden som förr stod intill huset har tagits ner och istället står ett nytt hus på samma plats. Hon tittar på grusvägen som nu är asfalterad. Några bybor kommer gående med sina verktyg från arbetet på fälten och åkrarna. Även om det syns svettfläckar på deras jobbkläder, svett i ansikten och kropparna är sega, ser man i alla fall ett leende medan de talar glatt. Både kvinnor och män. Självklart har alla arbetat lika hårt.

”Vad blir det för mat till er ikväll?” Mali vänder sig mot hemmafruarna och barnen, som går runt och försöker bli involverade i arbetet med att mala riset, när hon hör samtalet. Det är en vanlig hälsning mellan fruarna på morgon och eftermiddag innan det är matlagningsdags.

”Jag har plockat grönsaker i trädgården och tänker laga till en soppa. Du då?” svarar en hemmafru sin vän medan de får sin andel mjöl och börja förbereda platsen för att användas av andra fruar.

”Currykött, tänker jag. Mannen vill äta det i flera dagar.”

”Just det, hur mår din man? Jag har inte sett honom på flera dagar.”

”Jo, det är bra med honom. Han är nog i kiosken nu och tar ett glas.”

”Ja, ja. Jag tror min man också har varit där. Han klagar på att han känner sig trött efter arbetet.”

”Självklart de måste ha After work”, säger en annan hemmafru i gruppen skämtsamt.

”Just det, och det här är som vår After work”, skämtar en annan hemmafru högt. Efter samtalet skrattar de tillsammans medan de fortfarande gör i ordning och städar innan de går hem. Naturligtvis är de inte allvarliga, för alla fruarna förstår att detta är deras uppgift.

”Vad skall du baka?”. Ett nytt samtal börjar efter det har varit tyst en stund.

”Det blir säkert kokosfylld kaka.”

”Samma här. Jag tänker baka imorgon efter frukost och städning. Sen hoppas jag att jag får vila mig innan firandet börjar…”

 

.

”Hej, hej! När kom du hit? Det var länge sedan. Hur mår du?”. En glatt och upprymt rop väcker Mali ur tankarna.

”Hej!” Mali hinner bara en hälsning och ett leende samtidigt som hon sätter sig upp och vinkar tillbaka mot en bybo som vinkar glatt och leende försvinner bort på sin mans motorcykel.

Mali tittar stillsamt på dem till de så småningom försvunnit. En bekant varm känsla gör sig påmind. Även om hon efter tonåren inte tillbringade så mycket tid i den här byn och även om hon ofta var för sig själv, längtar hon djupt i sitt hjärta efter den här känslan, gemenskapen, uppsluppenheten och lättillgängliga människor. Även om det känns att det är för mycket ibland, önskar hon att detta ska finnas. Hennes värld skulle nog bli för allvarlig om det inte vore för dessa trevliga människor. Förhållandet till detta känns, ju äldre hon blir, allt mer. Den är älskande och omhuldade, och känslan som gör att hon önskar det bästa för alla. En fin dröm men svår att förverkliga. Mali sitter fridfullt kvar på samma plats. Hon funderar på många olika saker och tankarna stannar till slut i barndomsminnet igen.

En snäll pappa gjorde att Mali aldrig upplevt våldsamhet hemma och eftersom familjen hade en affär, hade hon heller inte sett sin mamma jobba hårt och samtidigt ta hand om allt hemma. Även om de inte var en jätterik familj hade hon en bra barndom. Som det omtänksamma barn Mali var, resulterade hennes observeratoner av samhället i olika frågeställningar; ”Varför måste många fruar ta hand om allt hemma och även sin make trots att de också jobbar i jordbruket och blir lika trötta som sin man? Även om de inte är lika starka är alla jobb lika viktiga och alla behövs. Varför måste makten att bestämma ligga hos männen?” De frågorna har alltid funnits tyst i Malis tankar p g a traditioner och kulturen.  Men en dag, efter sina upplevelser i Sverige, blev hon övertygad om att hon fått svaret på sina frågor. Det skall bli så spännande för henne att berätta om sina upplevelser för sina vänner. Mali har ett tydligt minne från när hon pratade med en vän som bott i Sverige i drygt 10 år. Hon jobbade som lärare i Thailand och nu med modersmålsundervisning i Sverige.

”Länge har jag undrat varför de västerlänningarna som har hittat en thailändska inte bryr sig om utbildning eller karriär. Jag tror att jag förstår nu” säger Mali när hon står i köket och tvättar grönsaker.

”Du menar väl inte att detta är viktigare än kärleken?” frågar vännen medan hon förbereder matlagningen. Att hjälpas åt vid matlagning, äta samma smak och tala samma språk är nog den populäraste aktiveten för thailändare i Sverige.

”Absolut inte. Jag tycker inte att det är viktigare än att visa förståelse för varandra och att båda är nöjda” svarar Mali utan att tveka.

” Vad menar du då?” frågar vännen tveksamt.

” Tänk! De kommer från ett land där det är jämställdhet mellan män och kvinnor. Där kvinnornas tankar skiljer sig från våra, bland annat p g a kulturen. Varför måste de komma till Thailand?”

” Tror du att de är bättre än oss?”

”Nej, jag tycker att alla är unika och har en egen skönhet. Man visar bara okunskap och blir mindre värda i mina ögon om man tror att man är bättre eller bäst” säger Mali eftertänksamt.

”Vad menar du då att du förstår?”

”Tror du inte att de bara vill ha oss här för att ta ansvar för allt hemma, barnen och dessutom jobbar vi och försörjer familjen.”

”Är det inte det som gör oss attraktiva?” frågar vännen. Det är så många thailändare tror, att västerlänningarna tycker om thailändskor för att vi tar hand om familjen och skämmer bort sin man, att detta är thailändskas charm.

Mali blir tyst en stund innan hon allvarligt säger ”Det blir nog bättre om båda lär känna varandras kultur så ingen utnyttjar någon. Åtminstone vet man vad man gör. Vi kan väl se några av våra vänner som fallit offer för en svensk man.”

”Men vi är väl stolta över att vara en bra mamma och fru? Jag tycker att alla har det bra, gott och ont finns i alla familjer. Tänker du för mycket?” Vännen blir tyst en stund innan hon fortsätter ”Man bör inte bedöma andra från sin egen erfarenhet”…… Den meningen uttalades mjukt men lät som ett högt eko i Malis huvud.

Fåglarna sjunger fortfarande vackert och den mjuka vinden vinkar och låter skönt alltjämt medan Mali sitter lugnt bakåtlutad på bänken. Hennes händer är knäppta och ligger på magen. Bröstet höjer sig när hon andas och utstöter långa suckar. Samtalet i minnet blir tyst men vännens sista mening låter fortfarande som ett eko. ”Man kan inte tro att alla har det svårt bara för att en har det”, tänker Mali igen. Hon blir inte arg utan förstår. Det känns bara det är synd att hennes kraschade äktenskap nog gör det svårt för vännen att inse vad Mali menar. Mali flyttar långsamt händerna och korslägger armarna samtidigt som ett annat samtal med en annan vän dyker upp från minnet.

”Man lurar inte någon. Det är bara det att om man upplever orättvisa bör man tänka på sig själv också”. Mali försöker försiktigt övertyga en thailändsk vän som bor med en äldre svensk man som är nästan dubbelt så gammal, att hon skall försöka lära sig mer svenska och fortsätta kämpa med att ta körkort (som hon håller på med). Hon har varit i Sverige i några år men kan inte så mycket svenska på grund av att hon måste jobba hemma och har inte fått gå till skolan. Hon får inte jobba någon annanstans utan hjälper sin man med hans jobb. Hennes svenska man sa att det inte är någon idé att gå i skolan. Hon får i alla fall jobba hemma och ta över hans jobb när han dör och även om hon jobbar någon annanstans måste hon betala mycket skatt så hon får inte så mycket lön kvar.

”Jag känner konstigt ibland men jag vet inte hur jag ska göra om jag inte har honom” berättar vännen i en sympatisk ton. Hon tycker att han var en välgörare som förde henne hit till Sverige. Hon berättar att hon har ansvar att ta hand om sina föräldrar och att hennes liv i Thailand inte heller är bättre än det hon har här i Sverige. Här kan hon jobba och skicka pengar för att hjälpa föräldrarna och betala av huslånet för huset som hon köpte i Thailand. Mali har försiktigt försökt berätta att pengarna som hon har fått är ingenting när man jämför med vad en svenska betalar för en vanlig lön, dessutom får han också hemstädning, matlagning, tvättning, t o m allt som hon serverar med dygnet runt hemma. Men vännen tycker ändå att med de pengarna hon får kan hon göra som hon vill i Thailand och det är bättre än någon som inte får någonting…..

 

Bybornas motorcyklar låter högt och åker iväg då och då men Mali sitter fortfarande tyst och stilla bakåtlutad på bänken. De slutna stilla ögonen gör nog att man tror att hon har somnat djupt men om man kan höra hennes tankar kommer man att höra olika omtänksamma berättelser. Pengar är något som man behöver men det kan inte vara viktigare än livet och kvinnors värdighet. Detta är något som Mali försiktigt berättar för vännen. Trots att Mali vet väl att man har olika behov och efterfrågar olika saker kan hon iallafall inte stå och strunta i när hon ser på levnadsvillkoren för sin thailändska vän. Men med olika perspektiv, och Mali som trots hon har varit i Sverige länge inte kan köpa något hus eller mark, så blir Mali en tredje part som försöker ta andras familjers strid. När Mali tänker på detta suckar hon högt och långt igen. Mali önskar att alla thailändare/invandare som reser långt till Sverige skall få ett bra liv. Hon vill naturligtvis inte se en familj splittras men alla har egna val. Även Mali förstår vännens synpunkter, men de träffas inte heller så ofta längre. Hon tror nog inte att det är ett bra råd att hon ska kämpa mot vad hennes man vill och Mali själv varken orkar eller vill se hennes man. Hon blir nedstämd när hon tänker på vännen och ändå känner hon sig mer dyster när hon tänker på en annan vän…

Jinda är en thailändska som har varit i Sverige i många år. Hon berättar om sin vän för att få ett hälsoråd. Hennes thailändska vän har varit tvungen att ha sex med sin svenska man varje dag. När mannen kommer hem efter jobbet får han mat och sedan ska han vila sig. När han vaknar på kvällen vill han ha sex med henne.

”Hon börjar oroa sig för sina bensmärtor”, berättar Jinda ångestfyllt om sin vän.

”Hur kommer det bli om hon fortfarande är tvungen att göra som han vill? Kan hon inte prata med honom?” frågar Mali vännen.

”Om hon vägrar så blir han bara irriterad.  Hon vill inte att det blir något bråk utan tänker bara på att behandla benen” svarar Jinda.

”Vad sa manen om benen då? Tänker han inte på hennes hälsa?” frågar Mali irriterat. Hon blir både upprörd och ledsen när hon hör berättelsen.

”Jo, han har tagit henne till sjukhuset.”

”Tycker du att han är snäll mot henne?” frågar Mali när hon hör Jindas svar.

”Ja, Han är snäll.  Vet du, hon behöver inte jobba, bara gå till skolan och lär sig svenska, samt enbart ta hand om huset. Dessutom får hon också skicka pengar till sina föräldrar i Thailand varje månad. Han har ett bra jobb, vilken tur hon har.” Jinda, som var tvungen avsluta sin svenskutbildning för att arbeta, svarar stolt om sin vän.

Mali tar ett djupt andetag och andas ut försiktigt. Hon både förstår och blir ledsen av vad hon har hört. Jindas vän har nog föräldrar och kanske till och med barn som väntar på hennes hjälp, men hennes liv då!  Mali tänker tyst en stund innan hon frågar vännen. ”Vad tycker hon om honom då? Tror du att hon älskar honom?”

”Självklart! Hon älskar säkert honom för att han älskar säkert henne. Hennes föräldrar som skiljde sig när hon var barn gör att hon alltid önskar en egen perfekt familj. Om hon inte älskar honom kan hon inte tåla att vara med honom.” svarade Jinda förhoppningsfullt samtidigt som hon försvarade sin vän.

Mali blir helt tyst en stund när hon har lyssnat på Jinda. Under det uttryckslösa ansiktet får hon olika känslor – deprimerande, sympatiserade och t o m smärta. Många thailändskor som har en utländsk man blir förvirrade när det gäller bl a kultur, livet, kärleken och den omedvetna pressen. En vacker del av den thailändska kulturen är att ta hand om och belöna föräldrar när de är gamla. Ett snällt barn ser detta som moraliskt riktigt och är stolt över det. Det är inte alltid så lätt att hitta balansen mellan det ansvaret och att man också skall vara lycklig med sitt eget liv. Dessutom känner de sig pressade av folks förväntan om att de måste vara lyckliga, ha pengar, eller höja familjens levnadsstandard. Detta är likt en livsroll som många thailändskor automatisk och omedvetet tar på sig. Den livsrollen hindrar nog många thailändskor att leta efter vägen till sitt eget riktiga livsmål. Viktigare är att detta gör att mannens pengar och handling blandas ihop och båda uppfattas som bevis på kärlek….

”Vad kommer din vän att känna om hon inte får skicka pengar till Thailand? Ska hon fortfarande kunna tåla att vara med honom? Vad säger mannen om hon blir riktig sjuk och inte kan uppfylla hans sexuella önskningar?”. De elaka frågorna gör att Mali och Jinda inte står varandra så nära längre. Mali försöker få Jinda att inse att det inte låter vanligt när en man i övre medelåldern behöver sex varje dag. Det är både riskfyllt och svårt att köpa prostitution i ett land där det är förbjudet. Hur mycket skulle han behöva betala per månad om han gjorde det? De pengarna som han givit till hennes vän är ingenting jämfört med vad han vill att hon skall göra, t o m hemarbetare. Detta gör att Mali förstår när Jinda blir missförstådd. Hon tycker inte att det är så allvarligt som Mali tycker och dessutom låter det som att Mali tycker att, det som de tror är vänlighet av mannen, är värdelöst samt kallar deras kärlek för byteshandel. Framför allt kan Mali inte heller göra som Jindas vän har gjort. Mali skickar inte pengar till Thailand….. Hon är inte ledsen att hon inte kan göra likt alla andra utan hon blir ledsen om detta är ett hinder för vännen att inse allt. Mali tror på Jindas vän uppriktighet men det är ingen idé att vänta på kärlek från mannen som ser det, som hon tror är hjälp och sympati för hennes ansvar mot sina föräldrar, som byteshandel. Mali är glad att hon inte känner Jindas vän. Mali skulle säkert säga någonting som kunde skada henne, om hon ser någonting som är orättvist. Dessutom tror Mali inte att hon orkar se hennes man…..

Turen, lyckan och ett bra liv, de goda känslorna Mali upplevde när hon såg en thailändska med en utlänndsk man, innan sin upplevelse i Sverige, är nu helt borta. Idag, var som helt oavsett om det är i Sverige eller Thailand, känner hon bara sympati och förståelse för thailändskan, även om hon mycket väl vet att i den verkliga världen är inte allt helt svart. Vad värre är, när hon vet att en thailändska inte blir rättvist behandlad, då orkar hon inte låtsas vara vänlig längre mot mannen.

Ibland när Mali är trött och ensam blir hon osäker på sina åsikter. Men när hon återkommer till sitt vanliga humör, går hon upp för att slåss igen mot anklagelserna, ”du tänker för mycket, och du bör inte jämföra din smärta mot andras”. Hon stärker sig själv med förklaring att detta är för att hon försöker höra mer än vad hon hör och se mer än vad hon ser. Och när allt som hon har upplevt i Sverige sätts ihop som ett pussel så bekräftar det för henne att allt det hon tror säkert finns! Detta är uppmuntrade vilket gör att Mali orkar berätta allt till vänner i Thailand….

Jämställdhet är inte någon ny teori men det blir spännande att lyssna på en riktig upplevelse. Reaktionerna från dem är som att lyssna på en berättelse om något som hänt långt borta och knappast kan hända hos dem. När Mali berättar att många utlänningar vill ha en thailändska bara för att utnyttja kulturskillnaden, så tittar de beklagande på henne. Det är ofta som de får höra eller se thailändskor med utländsk man har ett bättre liv utan att veta bakgrunden men tvärtom är det sällan som de får höra om en thailändska som blir misshandlad av sin utländska man, inte kan lämna hemmet eller bli sexuellt utnyttjad. Det är inte lätt att få dem att förstå att det finns mentala och emotionella övergrepp också. Mali blir säkert en av de otursförföljda thailändskorna för dem. Familjens misslyckande och livet som inte blivit bättre i Thailand efter att ha varit i Sverige, var ett tidigt bevis. Misslyckanden som inte kan berättas så folk tror på dem, gör inte Mali ledsen. Hon visste att detta kunde hända därför att t o m några vänner i Sverige inte heller förstår eller inser trots att de har upplevt detta i Sverige men åtminstone fick Mali berätta vad hon ville….

”Mali…Mali….” Det känns varmt på överarmen samtidigt som hon hör någon försiktigt kalla på henne. Mali somnade omedvetet och när hon öppnar ögonen får hon syn på en gammal kvinna som tittar snällt på henne. ”Middagen är klar nu gumman”, säger en snäll röst. Hon följer den gamla kvinnan mot det öppna köket som ligger framför dem och talar till henne trevligt medan de går. ”Vad kommer jag att få, mamma?” Hon svarar inte utan vänder sig och ler mot Mali….

Vid köksbordet sitter Malis bror, svärsyster, broderns döttrar och Malis son. På köksbordet finns Malis olika favoritmaträtter och barnmat. Under måltiden tittar Mali ibland på sin mamma som sitter och är nöjd med stämningen. Mali tror att hon säkert har hört folk prata om andra thailändskors liv med utländsk man och jämfört med Mali men hon har aldrig berättat för Mali och frågar inte heller efter någon hjälp. Brodern sitter bredvid henne. Han blir så glad när Mali och sonen kommer hem för mammas skull. Mali har tur att ha honom som bror. Han tar jättebra hand om mamman och ber aldrig Mali om hjälp… ”Om ni inte vill flytta hem får du ta hand om dig själv och sonen. Tänk inte på mamma! Du och mamma är mitt ansvar. Ta hand om dig och sonen så hjälper du mig. När du vill ha hjälp, säg bara till. Bry dig inte om rykten!” Detta fick Mali höra av sin bror efter misslyckandet med sin egen familj. Lyckligtvis är vår familj bra och behöver inte Malis utländska liv för att få det ett bättre… En gång fick hon också omedvetet livsrollen som thailändska med utländsk man men då upptäckte hon att detta inte var hennes första livsmål. Några tror nog att hon har otur. Det har hon också tyckt men inte nu. Hennes lycka är inte att låta andra veta att hon är lycklig. Hon är nöjd med vad hon har och är. Hon vet vad hennes sanna själv vill. Även om det hon önskar bara är en dröm är hon ändå glad att hon kan välja målet själv. Mali sitter med familjen med värme och det är en fantastiskt mysig middag där alla får vara tillsammans.

Mali vet väl att hon blir bara ingen, ingen och ingenting när hon tänker på den djupt rotade kulturen i Thailand där män har makt över kvinnor. Dessutom tar det tid och det behövs fler kvinnor som verkligen inser och uppskattar detta men åtminstone har hon börjat med sig själv. Utnyttjande p g a kulturella skillnader är något som hon tycker att thailändare bör få mer information om. Ofta idag när man tittar på nyheterna om västerländska män, får man upplysa att de gillar thailändskor p g a kulturen där kvinnor tar hand om familjen, istället för att informera om att det också kan hända att kulturskillnaden   utnyttjas. Åtminstone nödvändig information för någon som skall leva med utlänning, veta det som behövs för att skydda sig själv. På samma sätt som utländska män skyddar sig från att bli lurade….

För Mali är det inte lätt. Dessutom, har hon inte trovärdighet finns det inget bevis. Vilken förbrytare kommer att erkänna egen misstag? De bara upphöjer sig själva och talar med likasinnade samt berättar för folk att de hjälper och ger ett bättre liv till thailändska…. Mali hade trott att svenskar älskade självständighet, respekterade andra och var hänsynsfulla. Men då började hon bli tveksam om det i själva verket bara var en slags social plikt. Deras verkliga jag brydde sig bara om sig själva. Oavsett hur illa det var, bekymrade de sig inte om för att det inte påverkade dem. De var tysta och tittade likgiltigt på kulturövergreppet i sitt område även om de väl visste allt. Folkets passivitet, okunnighet och brist på information skämde bort gärningsmännen så de blev skamlösa och deras beteende spreds fort till andrar. Dessutom brydde svenskarna sig heller inte om hur ofta detta hände och hur ofta det kom att hända igen utan skapade en bild för hela världen att det här var landet som hjälpte andra….

Men äntligen upptäcker Mali och förstår själv efter sina egna upplevelser att svenskarna nog visste vad som kommer att hända även om kvinnan själv inte förstår och inser sin situation….

Det är idag – men Mali känner som hon befinner sig mellan 2 tidsperioder. Ena sida, många thailändare, som inte har så lätt att tro att ens kultur är olik andra delar av världen tills gapet orsakar utnyttjande av deras kultur. En andra sida, svenskar, som känner att detta bara är en gammal historia som de inte vill gräva upp igen.

För Mali själv är beteendet hos dessa män en äcklig glupskhet, som en mördare som attackerar, förstör och befläckar skönhet och blir en del av världens skamliga historia!! När som helst, var som helst, när hon får syn de glupska männen, ser hon något hemskt och fruktansvärt!!

Men..… tvärtom syns inte detta eller är intressant för andra. Dessutom kan allt inte heller bevisas. Den obehagliga känslan kan liknas vid att… ”man ser spöken”

Nunti