Möte mellan två kulturer

Två kulturer, Två länder

Skillnader som förenar

Likheter som skiljer

Fjärilar och Blommor

Förhållandet mellan levande organismer

Sinnligt Språk

Språket

som förstås av hela världen

som talas genom hjärtat

Nuntis blogg

Berättelser om Två kulturer, Två länder; Thailand och Sverige. Skillnader som förenar – Likheter som skiljer

Artikel som alla borde läsa – “vad betyder Nunti”

Mitt namn är Nuntiporn Suriyawong, och jag har skrivit ‘Vad betyder Nunti’, inte för att berätta min egen historia, utan för att visa en identitet som växte fram från mina erfarenheter i Sverige. Mina skrifter handlar om de händelser jag har upplevt, för att avslöja och göra samhället medvetet om de historier som har inträffat. Det är Nuntis perspektiv, en identitet som har utvecklats i en annorlunda miljö. “För att förstå denna artikel på djupet bör man läsa andra artiklar först.”

Artikel som alla borde läsa “vad betyder Nunti”

Sverige VS Thai

Jag är medveten om att de problem jag står inför har sitt ursprung i mitt hemland. Därför har jag valt att vara en del av lösningen genom att skriva om mina egna erfarenheter för att avslöja samhällsproblem, öka medvetenheten och främja förändring i Thailand. Jag har översatt mina thailändska bloggartiklar till svenska.

 

Novell Två kulturer Två länder

Berättelsen som jag presenterar i denna novell är 95% sann. Jag har omvandlat den till en novell för att minimera påverkan på andra. Även om berättelsen kan framkalla en rad olika känslor, för att samhället ska kunna förstå känslorna hos de drabbade och bli medvetna om att dessa berättelser existerar även om de inte syns, är det viktigt att veta att det budskap jag vill förmedla är ‘ge aldrig upp’. Jag söker inte sympati för min egen smärta, utan för att öka samhällsmedvetenhet, och jag hoppas att detta kommer att ge dig kraft och mod att kämpa mot alla hinder som du kan stöta på.

Även om jag mår bra just nu, är jag medveten om att det kan vara nödvändigt att varna läsare som känner djupt eller har svårt att glömma smärtsamma händelser. Om du är en person som tar till dig sådana berättelser på ett djupt sätt, skulle jag rekommendera att du avstår från att läsa den här berättelsen för att undvika obehag eller psykiskt lidande.

 

varför thailändsk massage missförstås och felaktigt kopplas ihop med Happy Ending?

Thailändsk massage är en gammal konst och kultur som är mycket viktig i Thailand, det är inte bara en fysisk och andlig helande vetenskap utan är också en del av nationens unika identitet och kulturarv. Dock har det uppstått problem när thailändsk massage missuppfattas och förknippas med sexuella tjänster, som ‘Happy Ending’. Denna problematik påverkar inte bara missförstånd om thailändsk kultur, utan skadar också ryktet och acceptansen av thailändsk massage på en internationell nivå, samt problemen med hot mot thailändska massagesalonger och legitima thailändska massörer.

För att svara på frågan ‘Varför missuppfattas thailändsk massage och förknippas med ‘Happy Ending’?’, är det nödvändigt att överväga historien, kulturen, samhället, politiken och de olika internationella uppfattningarna om thailändsk massage. För att göra detta har jag delat upp svaret i flera artiklar. Dessa artiklar kommer att utforska och klargöra dessa frågor, och erbjuder en mångfald av perspektiv från både verkliga erfarenheter och akademisk information för att skapa en korrekt och djupare förståelse av thailändsk massagevetenskap och kultur, samt att hjälpa till att minska missförstånd och relaterade problem i samhället.

 

Övriga artiklar

Röster från gatan

Under den oroliga politiska perioden i Thailand, om jag fortfarande hade varit i Thailand, kanske jag inte hade förstått betydelsen och vikten av dessa händelser. Men min tid i Sverige har gett mig en djupare förståelse för problemen och bakgrunden till Thailands politik, vilket ledde till att jag försökte hitta sätt att hjälpa mina thailändska vänner på det sätt jag kunde.

Jag tror att Thailand inte är ett helt stängt land. De bryr sig fortfarande om sin image i världens ögon, vilket får mig, en vanlig person, att försöka berätta dessa berättelser för att väcka intresse. Men till slut måste jag erkänna att den uppgiften jag satte mig var för tung och för komplex för att hantera. Det som hände mig reflekterade negativ energi tillbaka på mig själv, vilket ledde till att jag bestämde mig för att sluta skriva dessa berättelser. Även om den nuvarande politiska situationen i Thailand fortfarande kräver förändring, är den inte lika våldsam som tidigare

Att jag tar upp sociala och politiska problem i Thailand i mitt arbete betyder inte att jag ser världen i ett negativt ljus. Det handlar snarare om att förstå att även om Thailand övergripande är en trevlig och lycklig plats att vara, har det, precis som andra länder med yttre skönhet, dolda sociala och politiska problem. Ojämlikhet och orättvisor kanske inte är tydliga för turister eller för de som inte har studerat problemen i djupet, men de är en verklighet som samhällen i landet måste konfrontera. Dessa problem påverkar min kamp mot ‘utnyttjandet av kvinnor från äldre kulturer’ och ‘missförstånden kring thailändsk massage som leder till hot mot massörer’. Mitt arbete försöker kommunicera att även om landets yttre bild är vacker, finns det djupare berättelser som behöver förändras och medvetenhet om.

 

Brev hem till Thailand

Genom mina erfarenheter i Sverige har jag stött på ‘utnyttjande’ och ‘hot’ inom thailändsk massage, vilket har förvrängts. Dessa upplevelser har drivit mig att skriva ‘BREV HEM TILL THAILAND’ i form av en tidsbaserad berättelse, som ett livsloggbok och lärande, som beskriver skillnaderna mellan de två länderna med fokus på att avslöja berättelser och kräva rättvisa. Jag planerar att översätta det till thailändska om det finns intresse på svenska.

Men från den ‘Woke’ känslan som blev starkare när jag kom till Sverige från ‘landet i mörkret – ett land som utger sig för att vara demokratiskt’, har jag insett att dessa historier inte är nya när tiden har gått. Trots tystnaden och likgiltigheten tror jag att detta är ett globalt problem. När det gäller Thailand finns det många perspektiv. Jag är tacksam för svenskarnas uppskattning av Thailand och de goda saker vi har. Men att se problemen är inte att minska värdet, utan att erkänna och sträva efter att lösa dem. Jag tror att problem som är kända men inte synliga beror på att det finns få som på allvar talar ut, även om jag tror att de finns i samhället i allmänhet. Detta är anledningen till att jag fortfarande känner att det är viktigt att avslöja mina erfarenheter för att väcka samhällets uppmärksamhet och kräva rättvisa, även om jag inte fortsätter skriva i ‘BREV HEM TILL THAILAND’ delen.

Osynligt Kämpa

facebook.com/NuntiThaimassage

instagram.com/nunti_thaimassage

tiktok.com/@nunti_thaimassage

Nunti Thaimassage

Röster Upphöjda

NUNTI

UPPTÄCK MER

Anslut dig till mig på sociala medier för att engagera dig i rättvisa och jämlikhet, samt för de senaste videorna och inspirationen!

Jag avslöjar trakasserier i thailändsk massage och exploatering av kvinnor från olika kulturer. Utan ditt stöd, kan dessa röster inte bli hörda!

Utnyttjad

Att smart utnyttja skillnader
i valutakurser är korrekt
om det görs på ett rättvist sätt.
Men att utnyttja kvinnors
okunskap i olika kulturer
är ett exempel på oetiskt
beteende.

Utnyttjad

Kulturmedvetenhet

Utöver att sprida kunskap om
äkta thailändsk massage,
strävar jag efter att belysa kulturella
skillnader för att motverka
missförstånd och trakasserier,
samt minska ojämlik behandling.

En fråga

Om du tror att min kamp
bara är en liten och oviktig sak,
fråga dig själv varför dessa frågor
är så välkända och får brett stöd i
det västerländska samhället?

Medvetenhet

Medvetenhet och ovilja
att acceptera dessa handlingar
är det första steget
mot förändring.

Utnyttjad

Att smart utnyttja skillnader
i valutakurser är korrekt
om det görs på ett rättvist sätt.
Men att utnyttja kvinnors
okunskap i olika kulturer
är ett exempel på oetiskt
beteende.

Utnyttjad

Kulturmedvetenhet

Utöver att sprida kunskap om
äkta thailändsk massage,
strävar jag efter att belysa kulturella
skillnader för att motverka
missförstånd och trakasserier,
samt minska ojämlik behandling.

En fråga

Om du tror att min kamp
bara är en liten och oviktig sak,
fråga dig själv varför dessa frågor
är så välkända och får brett stöd i
det västerländska samhället?

Medvetenhet

Medvetenhet och ovilja
att acceptera dessa handlingar
är det första steget
mot förändring.