“Snälla hjälp våra liv.”

Ett rop om hjälp från Anon Nampa i fängelset i Thailand.   Vem är han? Vad har han gjort och vad har hänt med honom? Varför ropar han på hjälp? Och varför bör hans röst höras?

Anon Nampa, vem är han?
Anon Nampha är thailändare och 37 år (född 18 augusti 1984). Han är en människorättsadvokat och  aktivist för mänskliga rättigheter och demokrati. Han har arbetat som advokat för mänskliga rättigheter och representerade flera viktiga aktivistkanklagade i Thailand under den demokratiska koalitionen mot diktatur 2010. Han har också försvarat många individer som anklagats för lèse-majesté enligt artikel 112 i strafflagen.  

Vad har han gjort och vad har hänt med honom?
9-02/2021 arresterades han med 4 andra demonstranter anklagade för politisk verksamhet i samband med protesterna i Thailand 2020–2021. Huvudanledningen var brott enligt straffrättens lag 112 – överträdelser mot kungen av Thailand, lag 116 – uppmana folk att orsaka störningar. Dessutom brott mot Lagen om smittsam sjukdom och obehörig användning av förstärkare.

Detta är nog för att han också var första thailändare med att öppet kräva en reform av monarkin inför publik, med Harry Potter-tema i augusti 2020, och nämnde Lord Voldemort “någon du vet vem”.

Domstolen anser att det är ett fall med hög straffränta eftersom omständigheterna i ärendet är allvarliga. Dessutom har svaranden  upprepat sina handlingar. Domstolen argumenterar för att, då de åtalade har begått samma brott flera gånger, en tillfällig frigivning mot borgen kan innebära att de begår samma brott igen eller flyr.

 

Varför ropar han om hjälp?
Anon Nampha skrev ett brev från fängelset där han berättade om vad som hade hänt med dem;

I går kväll kl. 21.30 försökte fängelsevakter flytta Pai (Mr. Jatupat Boonpattararaksa) och Mike (Mr. Panupong Jadnok) till en okänd del av fängelsekomplexet. Vi vägrade följa order eftersom det verkade vara potentiellt skadligt för oss. Därefter bestämde vakterna sig för att åka och återvände med batonger 23:45, 00:15 och 02:30. Efter det andra försöket hävdade vakter i mörkblå uniformer utan namnmärken att de behövde ta dem någonstans för att testas för COVID-19. Vi fortsatte att vägra att följa med eftersom det var ovanligt att flytta fångar efter midnatt. 

Under rykten om att det kommer att skickas några avsedda att ta våra liv i fängelset, var jag rädd att vi kommer att dö som Mor Yong (Mr. Suriyan Sucharitpolwong) ocn dem andra gjorde. Jag stannade uppe hela natten, orolig för att det skulle hända något farligt.

Snälla hjälp våra liv,

Arnon Nampa
16/03/2021

Anon Nampa är verkligen inte den första thailändaren som ägnar tid åt och arbetar till förmån för folket. Många som gjorde samma sak som honom, och särskilt de som gjorde sig skyldiga till samma brott (112) som han tidigare, omfattade många advokater, som dog i fängelset eller till och med försvann. I ett land där allt inte är redovisas öppet, är det inte ovanligt att de är försiktiga för sin egen säkerhets skull.

Han visste mycket väl att det han gjort är på bekostnad av sitt liv, men denna begäran “Snälla, hjälp oss” var inte bara för hans egen skull.. Det finns också hans andra ideologiska kamrater som också sitter i fägeset, och en del av dem är bara universitetsstudenter.

Varför hans röst bör höras?
Nedanför är artiklar om honom från hela världen varför hans röst är värt att höras (som jag kan hitta just nu).

Snälla hjälp våra liv!
Vad de som sitter i fängelse kämpar för, är inte bara för deras egen skull. De representerar alla de thailändare som kämpar för en bättre framtid. Att hjälpa de fängslade är att hjälpa många thailändare och förutom det är det också upprätthållandet av rättvisa och demokrati.

Du kan själv tända ett symboliskt ljus genom att själv följa utvecklingen och visa att även människor i andra delar i världen bryr sig och stöttar dem. Då kan många små ljus bli ett starkt ljus i mörkret för dem i fängelset.

Läs mer om kampen för demokrati i Burma;

Oroligheterna i Burma har bl a lett till en 19-årig burmesisk kvinnas död. En händelse som deprimerat människor runt om i världen. På hennes kropp hängde en lapp med hennes blodgrupp och samtycke till att donera kroppen om hon dör. På hennes tröja står ‘Everything will be OK’. “De har kommit ut för att slåss även om de vet att det kostar dem deras liv.”

Bilden från Myat Thura Tun’s tweet 

Bild ovan: Anon Nampa, i fängelseuniform, som bär en advokatrock  utanpå medan han sitter i fängelse och arbetar som advokat för folket. Facebook

Leave a Reply