”Fri sex”
Artikel översatt från Nuntis Blog på thailändska

“Där är det ett fritt sexland. Var försiktig också!”. Jag tänker på mina vänners varning, som varnar mig med oro, innan jag flyttar till Sverige. På den tiden undrade jag bara, “hmmmmmmm, hur fritt kan det vara …..?”🤔🤔

Men tiden har gått och jag har nu bott i Sverige i drygt tio år. Jag behöver aldrig känna rädsla eller vara försiktig eller rädd för sex. Tvärtom, jag känner mig fri och trygg. Ha ha! Jag tror att jag vet vad du tänker. Men det är inte mitt utseende som skrämmer bort folk. 😁😁

Innan jag började skriva den här artikeln. sökte jag lite och läste olika tankar om vad “fri sex” betyder på internets webbsidor (thailändska). Några av dem är väl beskrivna. Vissa tror att “fri sex” är “gratis (free) sex”. Så jag vill dela med mig av mina egna erfarenheter, sådant som jag har lärt mig i Sverige.

Fri sex enligt min uppfattning kan skilja sig från thailändarnas och till och med svenskarnas perspektiv. Jag har jämfört skillnaderna i det svenska samhällets grunder som stöder ordet “fritt sex” och det thailändska samhällets grunder om sex. Den grundläggande skillnaden gör att vissa thailändare tycker att den västerländska kulturen, som den nya generationen thailändare har tagit till sig, är något som är skrämmande och farligt och som stör den thailändska kulturen. 

Därför är “fri sex” i mina ögon i Sverige….

👉 “Fri sex” som betyder att det inte finns något behov av ett förhållande eller bindning efter sex (om man inte vill). Inklusive den experimentella kulturen för samexistens före äktenskapet. Därför är det inte konstigt att se några par i Sverige gifta sig med små barn, kanske två eller även tre, för att bevittna deras bröllop.

Medan några samhällen i Thailand fortfarande har en kultur med ordet “celibat/brahmacharya” kvar. Och vissa familjer skulle fortfarande skämmas om deras döttrar blir gravida eller får barn före äktenskapet.

👉  “Fri kunskap från utbildningssystemet”. Innebär att ungdomarna i Sverige, runt 13 års ålder, kommer att få sexualundervisning, för att barn (ungdom) kommer att förstå kroppsförändringar, människans reproduktion, hur man förhindrar graviditet, effekter, medvetande, ansvar och infektionssjukdomar etc. som är relaterade.

Kunskapen hjälper att förhindra oönskade graviditeter. Det är båda parters ansvar. Om man inte är redo att ta ansvar måste man lära sig hur man förhindrar det på rätt sätt. Till skillnad från i Thailand där det fortfarande anses är som skadligt för kulturen eller i motsats till den buddhistiska staden, att undervisa sexundervisning för tonåringar. 🤥🤥

👉 “Fri” som inte håller fast vid att sex skall vara en hemlighet för barn eller tonåringar, utan låter det vara en del av människans natur. De flesta föräldrar i Sverige är kunniga och kan prata med och lära sina barn om sex när det passar utan att det är obekvämt eller besvärligt.

Till skillnad från Thailand där jag tror att det finns många föräldrar som inte vet hur man ska prata med eller lära sina barn om sex. De har lärt sig att förstå att sex är en fråga för vuxna och inte lärt sig om sex i skolan. Så blir ”sex” en hemlighet och ett mysterium tills det blir verklighet, vilket ökar risken för sjukdomar eller oönskad graviditet. 😳😳

👉  “Fri som betyder gratis kondomer och p -piller.” Det är inte konstigt att tonåringar får gratis kondomer eller piller. Det finns också centra som erbjuder gratis rådgivning om detta ämne, till exempel när tonåringar är i behov av akut preventivmedel (”dagen-efter”- piller) efter sex. Eller rådfråga om abort.

Det är inte förvånande att det begås misstag. Svenskarna tror inte att utbilda barn kommer att uppmuntra ungdom att ha sex, utan det ses som del av människans natur. Även om det är dolt är det fortfarande ett mänskligt behov. Det är bättre att utbilda dem att förstå och hjälpa när någon är i nöd. 🚑🚑🚑

Till skillnad från Thailand där tror jag att det fortfarande finns många tonåringar som fortfarande inte vet var de ska köpa kondomer eller P-piller. Många vet var de ska köpa men är generade över att göra det. I synnerhet finns det några som är oroliga för att de kan göra ett misstag och är rädda för att bli gravida, men vet inte vem de ska vända sig till för att få råd. När de vågar och frågar om råd, i stället för att få svar får de ofta frågan, varför de inte tänkte efter innan de hade sex. Vilket är sant, men då är väl de ungdomarna i behov av råd? 😢😢

Andra tror fortfarande att abort är syndigt, omoraliskt och i motsats till den buddhistiska staten. Oavsett barnets förutsättningar till ett bra liv (t ex i fattiga familjer med många barn). När det inte finns någon rätt hjälp, är det många barn (ungdomar) som inte är redo och väljer att ha olagliga aborter. Man har sett i nyheterna många gånger att det fanns tillfällen då många tonåringar dog. 😢😢

👉  “Fri som betyder valfrihet

  1. Ungdomars rätt att själva fatta beslut. Det betyder att föräldrar litar på t ex att deras ungdomar förstår sex, vet hur man förhindrar graviditet och låt dem fatta sina egna beslut när de fyller 15.

Så det är inte konstigt att några föräldrar förstår en tonåring som tar med sin flickvän/pojkvän hem för att stanna över natten när de är 15 år.

Många thailändska föräldrar ser sina ungdomar som barn. Sex är inget för barn. Det kommer att förstöra studier och framtiden för en bra ungdom. Föräldrar fattar därför beslut för sina barn. Många hindrar sina barn när de har en pojkvän/flickvän, men många ungdomar träffas i smyg och gömmer sig för att umgås och träffa varandra. Men att träffas i hemlighet många gånger kan medför fara för tonåringarna själva, till exempel att bli lurade till olämpliga handlingar.

  1. Fri för sin partner, det betyder att om en part säger “nej” måste den andra parten lyssna och respektera den rättigheten, även som man och hustru.

👉  “Fri som betyder jämlikhet”. När sex kommer från samtycke från båda parter. Det betyder också lika rättigheter för kvinnor och män.

I Thailand kallar fortfarande de flesta thailändare ”sex” vinst och förlust. Som betyder att mannen får något och kvinna förlorar något när de har haft sex.

👉  Fri sex, vilket betyder fria sexaktiviteter, inte rätten att äga någon annan. Om någon av parterna inte vill ha ett förhållande måste den andra parten lyssna. Kan inte tvinga motparten bara för att de har sex.  

Ingen av parterna har någon rätt att skada den andra personen. Det beror på att ingen äger någon. Att skada en annan person i Sverige, även inom familjen, är ett allvarligt brott.

Även om Thailand har fått många kulturinfluenser från västländer, finns det fortfarande många thailändare som när de har sex med någon, tror att de äger den personen, vare sig en man eller en kvinna. Det värsta är att många gånger när misshandeln mellan par polisanmäls tycker polisen att det är bara en familjesak.

👉 Fri sex, som betyder tillräcklighet. Låter konstigt, men jag tänker på när man har provat tillräckligt med “fri sex” på sina egna villkor, och tänker vara med någon. Man måste kunna lita på sig själv att man inte kommer att vara med någon annan. Och lita på sin partner att hen inte kommer att vara med någon heller.

Således kan de flesta i Sverige vara ärliga mot sina familjer och kunna älska, lita på och respektera varandra istället. 😍😍

Strikt monogam kultur är fortfarande levande i Thailand, framförallt hos de äldre generationerna. Det finns många thailändska par och familjer som bor lyckligt tillsammans tills de blir gamla. Men det finns också många thailändska par som lever tillsammans med misstro och svartsjuka tills det blir äktenskapsproblem.

👉 ”Fri Sex” en naturliga del av livet.. När det gäller ordet “fri sex” kan många (thailändare) tro som jag trodde, att det handlar om att ha sex med vem som helst, var som helst. Men så är det inte alls. På grund av friheten gör det sex så normalt att många svenskar inte behöver fokusera eller fokusera mycket på det (tvärtemot ett land där sex är hemligt).

En puss eller en enkel kyss i offentligt sammanhang anses vara en vacker kärleksaktivitet.

Även tonåringar (inte alla) kommer att skynda sig för att använda sina rättigheter för att ta hem sin flickvän/pojkvän för att stanna över natten. Att stimuleras att bli medvetna, ha en känsla av ansvar och lära sig om människans natur, gör att de förstår sin egen natur. Till exempel, varför känner de så? Vad är konsekvenserna om de inte kan hålla tillbaka, undertrycka sina känslor? Finns det något sätt att hjälpa dem att hantera denna förändring så att de inte blir alltför besatta av det, etc.

För cirka 10 år sedan, i Thailand, accepterades fortfarande inte offentliga kramar. Kramar är nu relativt ok, men att pussas eller kyssas (mellan thailändare) offentligt är fortfarande ingen bra idé. I synnerhet bör/ska man inte kyssa varandra framför barn. Och sex är fortfarande en synd att prata om, även i utbildningsändamål.

👉  Fri sex, vilket betyder att tidigare sexpartners inte är relevant.. För varken man eller kvinna – om du passar mig, även om du haft sex med någon tidigare, vem, var och hur spelar ingen roll för mig idag. ❤️

Det betyder inte att det bara finns perfekta familjer i Sverige. Tvärtom är det vanligt att man ser vissa barn med separerade föräldrar. De kan separera på grund av olika personligheter eller andra orsaker. Det betyder inte att de måste vara fiender. Därför finns det många barn vars föräldrar är vänner för sina barns skull.

Det är därför jag i stället för att vara rädd känner jag mig fri och trygg. 😎😎

Tack till alla som har läst det här. Det finns fler historier om skillnader som förenar likheter som skiljer, två kulturer, två länder. Vi hörs snart. 😍 😍


P.S.
Jag började blogga på svenska för jag tycker att svenskarna borde veta och förstå berättelser jag skriver. En dag om många svenskar läser det, kommer jag att översätta det för thailändare att läsa. Thailändare undrar nog vad svenskarna läser för berättelser.

Jag tror att jag inte har något som får thailändare att intressera sig för att läsa mina berättelser. Men till slut tänkte jag att om jag väntade på att folk skulle vara intresserade av att läsa, kanske den dagen aldrig skulle komma. Tills jag insåg att det som kan få folk att intressera sig för att läsa är sanningen.

Jag bestämde mig för att börja min thailändska blogg och “Fri sex”, vilket är ganska oförskämt att prata om i Thailand, är min fösta berättelse. Det var något som fick många thailändare att läsa den, vilket jag inte hade förväntat mig. Så jag tar med thailändska artiklar för översättning till svenska så att du kan läsa.

Tyvärr tycker jag inte jag bör avslöja vilken min thailändska blogg är. När jag översätter fler artiklar, kommer du förstå varför jag inte kan avslöja det.

Tack för att du läste.
Nunti 😊

 

***********************************************************

Leave a Reply