Du kommer att förstå den här artikeln bättre om du läser de tidigare artiklarna (klicka för att läsa).   

Bakgrund till artikeln
Nunti Thaimassage var en liten salong som drevs i hemmet. Trots att den hade ett antal stamkunder, tror jag inte det får någon betydelse eller påverkar kunderna om den finns eller ej. Trots det har jag valt att skriva den här artikeln. Thaimassage är för mig mer än bara ett jobb, jag vill sprida min thai kultur. Många av mina stamkunder undrar varför jag stängde. Jag, som strävade efter att sprida Thailands massagekultur. Men sen plötsligt…    

Kärlek var anledningen till att jag flyttade till Sverige och jag hade ett mål och förhoppning i livet att skapa en egen, varm familj. Men efter att vägen till målet kollapsade, fick det mig att upptäcka sanningen. Att uppleva det olyckliga livet fick mig att förstå känslan av att utnyttjas av skillnaderna mellan två kulturer och två länder. Och samtidigt lärde jag mig en del om livet för många thailändskor som upplever saker som inte borde finnas i Sverige. Denna livserfarenhet fick mig att hata beteendet hos vissa svenska män. Och det fick mig att skapa ett nytt syfte i livet. Jag vill berätta för samhället sanningen om deras kränkande beteende och smärtorna hos deras offer. Med hopp om att ingen i samhället skall acceptera dessa mäns beteende. Jag vill till och med få dessa svenska män att inse att det de gjorde var omoraliskt. Och dessutom hoppas jag att en bredare kunskap om sanningen kommer att kunna minska antalet problem och smärta som uppstår till följd av sådana händelser. Jag vet mycket väl att målet jag satt är båda avlägset och svårt att uppnå på egen hand. Viktigast av allt, jag själv kan inte förändra världen men ändå har jag lagt dessa problem på mina axlar. Det som för mig tillbaka till harmoni är att skapa en balans med förståelse för verkligheten, i en värld målad i en mängd olika färger. Vända mig till glädjen över vem jag är och vad jag har idag och vara nöjd med varje steg som jag försökt gå mot målet….   

När jag hade bott i Sverige ett tag bestämde jag mig för att sluta studera svenska för att istället börja arbeta. Jag förstår det faktum att språk är grunden för kunskap. När det inte finns något språk har man   svårt att uttrycka sig och kunskapen försvinner hos många människor. Vissa jobb som många inte behöver göra i sitt eget land måste göras i det land de inte känner så väl, särskilt om de inte känner till språket. Naturligtvis föraktar jag inte något jobb, utan jag förstår att varje jobb är värdefullt, att alla har olika betydelser i det samhälle vi lever i. Vissa jobb, även om man är utbildad och kunnig, kräver muskelkraft för att klara jobbet. Men det jag kommer att skriva om är invandrarnas alternativ när de inte avser att fortsätta lära sig språket. Det finns färre arbetsmöjligheter för dem. Jag tänker på många thailändska arbetare som söker arbete i utvecklade länder. De flesta jobb är sådana som majoriteten av den inhemska befolkningen vill undvika. Jag förstår mer när jag tänker på ord från många av dessa arbetare innan jag flyttade till Sverige. “Livet i ett främmande land är inte så bekvämt som många thailändare tror.” Mina egna eländiga upplevelser och smärtan som jag upplevde på egen hand i ett annat land fick mig att se världen bredare än bara min egen och förstå mer om medmänniskas smärta.  Jag tittar också på arbetare från angränsande länder till Thailand (t ex Laos, Myanmar) som har kommit för att arbeta i Thailand. Vad kommer de att uppleva och känna i ett land där arbetsrätt ännu inte tas på allvar i verkligheten? Naturligtvis tittar jag inte bara på världen från den negativa sidan. Eftersom det finns många invandrare som har bra utbildning och bra jobb i Sverige. Och jag vet också att invandare uppmuntras att utbilda sig om man vill och det finns en rättvis arbetsrätt som gäller nästan alla.   

Ja, allt ovanstående visar, som många har sagt, att jag är en person som tänker mycket. Det kanske inte är fel men ändå tror jag att jag står med bägge fötterna på jorden. Och när jag återvänder till mig själv, ger jag mig en anledning att välja ett massagearbete, det jobbet som många tycker är ett arbetskrävande jobb och som de tror inte kräver någon kunskap. Jag var min egen, vilket är vad jag vill. Även om många kanske tror att det inte är så svårt att vara en Thaimassör, tror jag själv att det inte är lätt att bli en riktig bra massör. Det blir ett mål som får mig att njuta av de saker jag gör. Utöver det upptäckte jag att det arbetet kan hjälpa mig att nå de livsmål jag skapat.   

Studier har visat att upp till 80 procent av alla utlänningar missförstår Thaimassage och tror att eller undrar om Happy Ending är en del av Thaimassage. Jag tror därför att om jag kan skydda Thaimassage och berätta för utlänningarna så de förstår sanningen, kan de kanske också få veta sanningen om thailändskor som utnyttjas av utlänningar eller till och med bilden av thailändska kvinnor utomlands. Det finns mycket orsakssamband bakom problemen mellan Thaimassage – Happy Ending och exploateringen av thailändskor t ex skillnader mellan Thailand och Sverige när det gäller familjen, i vilken thailändska män är ledare, jämställdhet mellan kvinnor och män där i Thailand män är viktigare,  utbildning, kunskap och tro eller till och med fattigdom. Och det viktiga är bristen på verkligt fokus och uppmärksamhet. För om det studeras djupt, tror jag att detta problem är en del av grundorsaken till andra problem i Sverige, som ojämlikhet mellan kvinnor och män, mänskliga rättigheter eller problem med våld i hemmet. Det kan också påverka barn som är födda i dessa familjer. Naturligtvis förekommer detta i Thailand också. Även om jag blir ledsen när jag ser detta i Thailand, känns det ändå inte lika mycket som när jag ser det i Sverige. För här, förutom att jag är ledsen och deprimerad, tycker jag också synd om vad jag ser, hur de svarta prickarna förorenar och börjar ta upp de flesta vita områden utan att någon allvarligt är intresserad av att se…   

Och med tiden blir ett massagejobb, som jag aldrig tror att jag skulle göra om jag var kvar i mitt hemland, något jag älskar, får ett förhållande till och är stolt över i Sverige. För dessutom är det vägen till mitt mål. Jag upptäcker att detta är en sak där jag kommer att kunna uttrycka och sprida min vackra Thaikultur. Jag mår också bra när min kultur ger ett gott intryck och en bra känsla för människor här. Jag känner inte att kunden gillar mig utan min kultur. Det är denna känsla som jag har skrivit om i mina artiklar, och det kan få många av de som har läst mina artiklar tidigare att undra varför jag plötsligt slutade med massagejobbet. Vissa undrar om jag gav upp jobbet eftersom det var relaterat till en grupp kunder som frågade efter Happy Ending. Svaret är nej, dom gjorde att jag ville förklara till alla. Jag känner mig stolt och framgångsrik när jag kan berätta sanningen om Thaimassage och särskilt när de lyssnar och förstår, även det bara är en enda kund. Och jag känner mig mer motiverad och stark när jag träffar någon kund som inte lyssnar och inte förstår. Jag är också stolt över att jag har skyddat kulturen, Thaimassagen och särskilt att jag är på väg att ge en riktigt bild av Thaimassage för de 80% av människorna som missförstår.    

Vissa undrar om jag får muskelskador från jobbet. Många gånger svarar min sambo Ja när någon frågar. Jag förstår att det inte är lätt för honom att beskriva mina känslor, även om han väl vet att svaret är nej…  

Massörens inkomst beror på massörens förmåga, vilket påverkar antalet kunder. Det beror också på kroppens styrka så att massören inte blir skadad eller får ont själv. I början när jag startade min salong hade jag inga stamkunder och när jag hörde mina invandrarvänner berätta om sina inkomster, blev jag glad för dem men det fick mig ibland att bli ledsen i hemlighet.  Med fler kunder testade jag min kropp att göra så mycket massage som möjligt för att tjäna mer. Men för inte så länge sedan skadade jag mig själv. Varje persons muskelstyrka är olika och jag ville inte arbeta för att spara pengar för att sen behandla mig själv i framtiden. Jag bestämde mig för att arbeta utifrån mitt intresse istället för att tänka på pengarna jag fick, fokuserade jag på att njuta av det jag gjorde som min kropp kunde. Glad för att ge kunderna lycka och komfort och spridningen av min kultur. Eftersom den känslan är “en lön” som ersätter mina förlorade pengar varje månad….

Allt ovan beskrivet så att du nedan kommer att förstå varför jag fattade beslutet att stänga salongen (även om några kanske ser anledningen som en liten sak).   

Artikeln nedan är en känslig artikel. Den är inte skriven, för att göra anspråk på någonting, utan tjänar bara syftet att förklara varför Nunti Thaimassage stängdes och mina åsikter. Det beror inte heller på andra, inte ens den som hjälper mig med språket.  

Varför Nunti Thaimassage stängde – en invandrares tankar  

4 år efter att jag startade Thaimassage i Falkenberg hade jag många stamkunder men hade fortfarande min lilla salong hemma. En dag fick jag kontakt från Miljö och Hälsa (Falkenbergs kommun) som ville komma och kontrollera lokalens standard. Oavsett om det berodde på att de fått rapporter om att de borde kontrollera eller om de kom på eget initiativ, var jag mycket tacksam att min lilla salong fick uppmärksamhet och kvalitetskontrollerades. Jag var nyfiken efter vad jag har hört om svensk standard, oavsett produkter eller tjänster. Jag var nyfiken på vad jag behövde förbättra för att det skulle bli bättre. Jag välkomnade därför detta besök. Jag trodde att besöket var för att hjälpa mig att förbättra för kunderna.  

Även om språket nog var ett hinder som tog lite tid för mig att förstå, tog undersökningarna, samtalen och granskningen i min lilla salong (ca 28 kvm) inte mer än ungefär 30 minuter, (som längst 40 minuter). De använde inga speciella tekniker eller verktyg. Det var bara en enda person som gjorde besöket.  

De saker jag behövde åtgärda/förhålla mig till var att 1) separera städutrustningen mellan hushållet och butiken, 2) varje bit tyg som används måste tvättas varje gång, 3) byta handdesinfektionsmedel som jag använder före och efter massagen, 4) toaletten i huset som enstaka gånger används av kunder måste rengöras varje dag och 5) ta bort heltäckningsmattan under massagesängen. Trots att jag försökte göra det bra fanns det kanske saker jag missat. Vissa saker tyckte jag var för mycket för min lilla salong, men jag accepterade ändå reglerna som jag måste följa och var nöjd att fixa dem. Jag gjorde en begäran om att ta bort mattan när min sambo och jag strax skulle ha semester och salongen skulle ha semesterstängt. Begäran om att förlänga butiksrenoveringen godkändes. Vi behövde bara skicka in bildbevis på alla förändringar, ingen behövde komma tillbaka för att kolla salongen igen.  

Jag trodde att allt hade gått bra. Men så kom dagen jag blev helt chockad. Min sambo visade mig ett dokument om inspektionsgodkännande med en räkning för jobbet på 5.490 kr! En grov beräkning var genast gjord i mitt huvud samtidigt som jag såg en massa bilder på mig själv när jag dedikerat masserade och utförde annat relaterat arbete. De muskelsmärtor som gömts efter varje arbete, blev plötsligt kännbara i hela min kropp. Även om jag inte vet vad jag var ledsen för eller ens arg på, ropade jag med hög röst “JAG INTE SKA JOBBA MED DET HÄR JOBBET LÄNGRE!”. Det var ord som fick mig att känna mig så ledsen. Det var inte alls vad jag ville…  

Min sambo som inte ville att jag skulle vara ledsen, sa till mig att jag inte behövde spendera pengar på företaget utan istället använda våra personliga pengar för att betala. Det fanns t o m några kunder som hörde av sig och ville betala för att uppmuntra mig att fortsätta med Salongen. Vissa kunder motiverade mig med att jämföra med hur många år jag hade haft salongen och hur bra det var jämfört med en engångsbetalning. Det var snällt sagt men inte lösningen. Det var inte roten till problemet. Det som gjorde mig upprörd och att jag stängde salongen, även pengarna spelade in, så var det inte det.  

500 kronor är det genomsnittliga massagepriset. Priset avser effektiv massage i 60 minuter, men dessutom måste jag förbereda med städning så att kunderna känner sig bekväma och avkopplade. Se till så att Aromen pekar under kundens besök så att de känner sig avslappnade när de går in i salongen och under massagen. Och efter massagen måste jag tvätta alla handdukarna. Sedan är 20% av priset moms. Jag tänkte på min lilla salong och en kropp som tål upp till 2 timmars massage per dag. När jag hade semester, hade jag ingen lön och ingen semesterersättning. Men jag accepterade ändå konsekvenserna av mina val och var alltid glad och stolt över det. Var detta vad jag skulle få? Sorgen och känslan av smärta fick mig att tro att jag alltid hade uppfattat världen allt för vacker. Människor med svaga ben och svårigheter att gå har dock fortfarande svårt att gå överallt i denna värld. Pengar som aldrig betydde något för mig, så var det inte nu. Den fakturan var som ett svar. Den var som en enorm hammare som krossade mitt arbete i små bitar…  

Min sambo förklarade och uppmuntrade mig att vi kanske var långsamma med att fixa allt, inte i tid. Det var som en förseningsbot. Ändå hjälpte det inte mig. Jag trodde på allt, oavsett om jag eller Miljö och Hälsa gjorde det till förmån för konsumenter och konsumenterna redan hade betalat moms. Det är vanligt att alla kostnader som uppstår i verksamheten, blir en del av priset på produkter och tjänster. Om jag skulle använda den här anledningen för att lägga till priset på mina tjänster, är det rätt när mina kunder redan har betalat för det? Sveriges moms ligger i framkant av världen och varför måste mina kunder betala 2 gånger? Jag var arg eftersom jag tyckte att det var orättvist mot både mina kunder och mitt arbete och särskilt beloppets storlek jämfört med vad jag tjänar per timme.  

Jag hade möjlighet att utbyta tankar med några av mina kunder. En del var tysta och hade inga kommentarer. Jag undrade om det jag pratade om kunde vara känsligt och inte värt att nämna. Det kan vara respektlöst mot reglerna. Eller kan vara ett problem som blir en anledning att ta ut mer skatt. 25% moms är nog tillräckligt… 

Innan jag bestämde mig för att informera kunderna om att jag skulle komma att stänga, satte jag mig ner, var lugn och försökte hitta en anledning att inte göra det. Tills jag bestämde mig för att skriva och fråga Miljö och Hälsa “Vilka kostnader avser räkningen? Med mitt lilla arbete och min lilla inkomst, om jag måste betala så mycket för en butikskontroll är det bättre att stänga den. I alla fall, måste jag betala även om jag inte jobbar längre?” (Detta var innan jag kände till detaljerna som visade på ca 5 timmars arbete). Det boten kostade lika som jag måste arbeta en stor del av månaden för att tjäna in och de kunde komma och kolla igen när som helst Jag har inga problem med kvalitetsinspektioner, men jag har problem med att betala för dem varje gång.  

Jag kände mig ändå ledsen i hemlighet när jag tänkte på min inkomst. Jag vill vara en invandrare som är lönsam och hjälpsam, inte lever på samhället i form av bidrag. I alla fall försöker jag vara den bästa jag kan. Jag ska vara en bra och lycklig del av den svenska befolkningen. Jag trodde den personen som ansvarade för besöket och handläggning inte kände till eller alls förstod vilka konsekvenser det fick, att   en person avskräcktes från jobbet. Eller hen kanske tyckte att det var arbetsförmedlingens jobb. Även om brevet jag skrev inte var på perfekt på svenska, borde det inte vara svårt för en svensk att förstå. Svaret som jag fick var kort och lätt för att förstå utan någon förklaring “Ja den fakturan behöver betalas oavsett om du fortsätter din verksamhet eller inte.”   

Jag trodde att e-postmeddelandet jag skickade när jag var ledsen innehöll en dum fråga. Men min sambo och jag hade officiellt gjort framställan om överklagande och motiverat det med ”av det skälet att vi accepterar och följer alla villkor och med det tanke på företagets storlek och låga inkomst det övervägs att sänka beloppet”. Vi fick en bekräftelse att de tagit emot överklagan, men efter det har ett år gått. Inget hände. Om jag måste betala dröjsmålsstraff för min försening, kommer jag att kunna debitera deras försening? (Jag har bevis på e-post, korrespondens på varje åtgärd.)  

 

I vilken riktning Nunti Thaimassage & Shop kommer att gå   

Nunti Thaimassage & Shop är namnet på mitt företag. Jag har en passion för handel men jag behövde många element för att starta en butik som jag vill ha. Så jag tog även Thaimassage för att tjäna pengar och lära mig marknaden här. Tidigare fokuserade jag på massage och hade några produkter vid sidan av. Just nu stänger jag min Thaimassagebutik och kommer att börja med Webhandel. Med hopp om att jag en dag kommer att ha beredskap och förmåga att sprida mer av min kultur, en komplett Nunti Thaimassage & Shop.  

Vad som är tanken bakom det.
Jag har tidigare beskrivit de mål jag vill uppnå. Idag har vägen förändrats, men inte målen. Att skriva artiklar och jobba med min butik, känner jag är en väg att kämpa mot mina mål. Där jag vill utnyttja chansen att bo i Sverige och skapa värde med mitt liv; två kulturer – två länder. Oavsett om det görs genom att sprida min kultur och jag kommer att försöka ta med hantverksorienterade produkter för att stödja människors arbete och miljövänliga produkter. Om jag har möjlighet kommer jag att ge hjälp till de som behöver hjälp. Jag önskar jag har möjlighet att få agera tillverkare och vara rättvis mot de som tillverkar de produkter jag säljer. 

När jag berättat för en kund, som är som en vän, vad jag ser och vill göra samt mina mål, föreslog hen att jag skulle dela med mig av vad jag vill göra, till tre personer om dagen. Jag provade detta och det har givit mig uppmuntran. De flesta svenskarna förstår betydelsen och skillnaden mellan; mål, behov, fantasier eller skryt. Men någon har sagt till mig att jag borde bli politiker. Vissa tittar på mig med ögon som säger att de tycker att det bara är en dröm. Vissa frågar genast om min familjs välbefinnande när jag berättar att kunderna får vara glada för att en liten del av min inkomst går till att hjälpa barnen i Thailand. Jag blir ledsen och tycker det är synd när vissa tycker att bara politiker kan göra gott. Eller för att kunna hjälpa andra måste man själv vara rik och ha ett gott liv…. 

Den verkliga tanken bakom detta är att jag via mitt jobb vill visa de människor som utnyttjar att de bor i olika länder, det är mellan dem mycket skönhet i de olika kulturerna. De kan göra många fler användbara saker istället för att bara tänka på att utnyttja andra människor. Jag vill att dessa män ska skämmas för vad de gjort när de ser en kvinna som blivit ett offer för utnyttjande, men nu blir en person som tänker ta chansen att skapa skönhet. 

Om någon gör fina saker eller gör saker bättre än mig, blir jag glad. Men om de inte vet vad de ska göra, behöver de inte anstränga sig. Eftersom det vackraste kan de lätt göra, bara de har uppriktig kärlek till varandra istället för att dra fördel eller utnyttja/bedra, oavsett om det är en kvinna eller en man. 

Livet är svårt att definiera. En fin familj bör börja med båda sidors goda känslor. Om en familjs mål inte kan nås, bör man ha gjort försök att lösa problemen eller komma överens, innan familjen splittras. Inte för att någon av parterna inte har en uppriktig plan med förhållandet från början. 

Jag förstår att jag, med mina förutsättningar, har en lång väg till målet, framförallt som jag eftersträvar perfektion vilket gör att det tar lång tid. Om jag inte kan nå till destinationen och om det jag gör stannar vid en dröm, tror jag i alla fall att tanken är vacker. Om någon kommer att förakta eller tycka synd om mig pga min dröm, önskar jag att dessa känslor riktas mot en annan sida. Den sidan där det befinner sig människor som söker möjligheter att utnyttja människor och framförallt när de befinner sig i skönheten i skillnaderna mellan olika hörn av denna värld; ”två kulturer, två länder, Sverige – Thailand”. 

 

****************************************************

Min erfarenhet om att försöka utveckla ett företag 

Jag tror att Sverige har en lag som är rättvis och bra för större delen av landets arbetskraft, vilket jag tycker är bra. Men många saker påverkar varandra. När en sida är bra påverkar den ofta den andra negativt om det inte upprätthålls en bra balans.  

Jag som har försökt få mitt eget lilla företag att växa (lagligt och ordnat) tycker inte att det är lätt. Förutom bristen på stöd så det finns fortfarande många utgifter, även om det är ett litet företag. Eller om det finns stöd för uppstart/utvidgning av företaget, så kan spridning av information och nyheter göras bättre. Med mina egna begränsningar (t ex ålder, kostnader, språk, brist på samarbetspartners) och många affärsrisker är det här de villkor som startups måste förstå och bära. Men av de saker som jag tycker är ett nyckelvillkor eller hinder för många nybörjare/utvecklare är de höga skatterna och kostnaderna för arbetskraft (t ex arbetsgivarens sjuklöneansvar).  Naturligtvis, såväl små som stora företag, måste alla följa reglerna. Men ändå, borde det finnas ett utrymme att ”öva” sig på? 

Om jag en dag lyckas, då kommer jag att kunna anställa fler personal. Man har olika preferenser och jag tror att det finns många som gillar och vill starta ett eget företag. Även om jag är ett litet företag som inte kan anställa många personal, finns det säkert många småföretag i landet som växer. Detta kan öka antalet anställningsmöjligheter. Detta är bara min åsikt. 

Epilog 

  • Det finns några som frågat och varit oroliga för hur jag mår. Det är jättesnällt och jag är väldigt tacksam. Jag tror att man kan ha många aspekter och när jag vänder mig till mig själv, vad jag är och har, då mår jag bra och trivs med livet. Även om allt inte är enkelt är det livets smak. Jag tror fortfarande att de flesta svenskar, mina stamkunder och hälften av engångskunderna är snälla, artiga, förstående och sympatiska. Jag förstår att allt jag skriver om är bara en del av samhället.

 

  • Vissa undrar och frågar mig, varför jag inte skriver artiklarna på thailändska och publicerar för thailändare.
    I denna era av sociala medier skrivs många olika artiklar och t o m YouTuber som berättar om livet utomlands. Det finns många aspekter, antingen positiva eller negativa. Det är som en berättelse från thailändare till thailändare. 

    Jag tror att om jag skriver mina artiklar på thailändska kommer det att bli bara en av många artiklar. Å andra sidan, om jag skriver på svenska via min webbplats och om det en dag kommer att finnas svenskar intresserade av att läsa, kan det nog få thailändarna att undra och vända sig till mig för att titta på vad svenskarna läser om en thailändskas tankar. Det kommer att bli som att berätta från utlänningar till thailändare. Jag tror säkert att den svenska rösten definitivt blir högre än min ensam! 

 

  • Någon berättade för mig att vad jag skrev är bara min åsikt, från min sida. Eftersom de har sett och känner utländska män som blivit lurade av thailändskor, särskilt ekonomiskt.

    Naturligtvis har allt flera sidor, det ser jag och tycker synd om. Jag tycker att lösningen på problemet är att få båda parter att förstå en verklighet som de själva förbiser. Naturligtvis har jag kvar många berättelser och åsikter från båda sidor om detta, vänligen fortsätt att följa min blogg.